Wednesday, 16 September 2015

Happy Birthday Princess Fiona ~

assalamualaikum.heyya.bersama saya nur aimi najihah pada hari yang indah ini ---curi ayat femes saiyidah .hewhew :3

Happy birthday to you ~ Happy birthday to you ~ Happy birthday to Saiyidah Nurul Asyikin ~ Happyyyyy birthdayyyy toooo youuuuu ~
***baling tepung***baling telur***baling baking powder***campak masuk dalam mixture***

Today is our princess-yang-manja punya birthday -- wuuuuuu ~

Thank you for being with us for this past year .Our days always brighten when having you around .Kita tak pernah nampak awak marah .Awak cool je .Tengok awak nangis pun tak pernah -- rasa nye lah kot .Tapi yang kita selalu nampak ,awak selalu pergi toilet je lah .Kita pun tak tahu apa awak buat dalam toilet tu .Jampi orang eh ?Okay gurau .hehehe !

Okay ni kita wish awak bebetul ni .Baca habis eh .Panjang ke pendek ke baca habis :

  • Nurul ,dekat universiti tu belajar bebetul ,study smart .Dapat kan result yang elok .In shaa allah ada rezeki nurul boleh sambung ke peringkat seterus nya kalau nurul masih belum nak bekerja .Okay ?
  • Jadi anak yang solehah ,dengar cakap umi dengan walid ,nak keluar mana-mana minta izin dengan dorang dulu walaupun nurul jauh dari dorang sebab dorang masih tanggung kita lagi .Okay ?
  • Aimi doakan nurul dilimpahi rezeki ,berjaya dalam apa jua perkara yang nurul buat dan sentiasa dirahmati oleh Allah .
  • Ni yang penting .Bila nak kenalkan encik ehemehem ?Mesti dah ada kan .Sampai hati awak tak bagitahu kitorang .Nak merajuk lah macam ni .hmmphh ! ---makk gurau je nakk .hahaha !---
  • Yang atas tu tak berapa penting sangat tapi penting juga lah takut awak tetiba cakap esok awak nak kahwin ke kan .Boleh kena heart attack kami semua .Yang paling penting ,awak jangan lah lupa kitorang ahli-ahli sejati TFH ni ye .Tak lama lagi awak nak pindah Perak ,tinggal lah kami saki-baki ahli TFH dekat Johor ni haa .Nak pindah nanti bagi alamat rumah penuh senang kitorang nak jampi rumah awak .Eh ?Nak serbu rumah awak kalau ada kelapangan .

Okay ,tu je lah kot .Salam sayang rindu benci dekat awak banyak-banyak ***muah pipi kiri kanan***

awak ,bagi tips macam mana nak up-kan pipi macam awak ?
sebab pipi kita tak pernah up ,dia just mengembang ke tepi je --sobsob--


--- sekian update saya pada hari ini .semoga kita berjumpa lagi---

Monday, 7 September 2015

Check-up , Appointment .

**tiup habuk****sapu bersih sarang lelabah****batuk-batuk**

assalamualaikum ~ dah lama makk tak ber-blog ni //uhukuhukk . mood nk ber-blog dah hilang hampir 2 tahun dah //meraung sambil hentak kaki .

Psoriasis

Ni ade sikit info about psoriasis :
  • What Is Psoriasis?

    Psoriasis is a skin disease that causes scaling and inflammation (pain, swelling, heat, and redness). Skin cells grow deep in the skin and slowly rise to the surface. This process is called cell turnover, and it takes about a month. With psoriasis, it can happen in just a few days because the cells rise too fast and pile up on the surface.
    Most psoriasis causes patches of thick, red skin with silvery scales. These patches can itch or feel sore. They are often found on the elbows, knees, other parts of the legs, scalp, lower back, face, palms, and soles of the feet. But they can show up other places such as fingernails, toenails, genitals, and inside the mouth.
  • Who Gets Psoriasis?

    Anyone can get psoriasis, but it occurs more often in adults. In many cases, there is a family history of psoriasis. Certain genes have been linked to the disease. Men and women get psoriasis at about the same rate.
  • How Is Psoriasis Diagnosed?

    Psoriasis can be hard to diagnose because it can look like other skin diseases. The doctor might need to look at a small skin sample under a microscope.

  • How Is Psoriasis Treated?

    Treatment depends on:
    • How serious the disease is
    • The size of the psoriasis patches
    • The type of psoriasis
    • How the patient reacts to certain treatments.
    All treatments don’t work the same for everyone. Doctors may switch treatments if one doesn’t work, if there is a bad reaction, or if the treatment stops working.
  • Topical Treatment:

    Treatments applied right on the skin (creams, ointments) may help. These treatments can:
    • Help reduce inflammation and skin cell turnover
    • Suppress the immune system
    • Help the skin peel and unclog pores
    • Soothe the skin.
okay mohon baca semua kat atas ni ye .faham tak faham belakang cerita lah .

So, as you know ,aku salah seorang pesakit yang menghidap psoriasis .dikatakan penyakit ni masih belum ada penawar lagi --tak tahu lah kalau sekarang dah ada .Aku dapat tahu aku hidap psoriasis masa umur aku 10 tahun .It was a genetic for your information .It was from my father .

Memula kena tu ,dia timbul macam jerawat gitu dekat anak-anak rambut sebelah telinga .Aku macam bangga lah sebab ada jerawat --buruk perangai aku .Tapi aku tak tau pula jerawat ni gatal sangat kan .hahahaha !Aku garu-garu sampai dia merebak terus kat kepala ,badan ,kaki ,tangan ,semua lah .Kira penuh juga lah badan aku dengan psoriasis masa tu .Nak keluar rumah pon kena pakai baju lengan panjang pepanas buta .

Then, ibu abah bawa pergi klinik kulit .At first, okay lagi lah kan .Tapi lama-lama aku tak serasi dengan ubat yang dia bagi plus aku makin gemuk sebab ubat yang dia bagi .Abah kata ubat yang dia bagi ada kandungan steroid yang tinggi .Lepastu ,kitorang postponed appointment kat klinik tu 2 minggu sebab nak bercuti .Masa dekat KL ,ada sedara aku ni pon dia sakit kulit tapi bukan psoriasis lah .Isteri pakcik aku yg bongsu dia ada kenalan dari UPM .Kenalan dia tu ada buat research pasal ubat ni yg boleh kurang kan penyakit kulit .Aku dah lupa nama ubat nye .Dah bertahun tak pakai sebab mahal dia boleh tahan lah kan .Tapi berkesan .memang ada certain part hilang .Macam dekat jari-jemari aku dah hilang kecuali kuku lah .Tapi sebab mahal nau ,kitorang dah tak order lagi.

Dah berapa tahun aku takde pakai apa-apa ubat /Macam tu je lah .Dia nak naik ikut suka hati dia .Nak membesar pon suka hati dia .Aku tak halang --dia pon nak hidup juga--nangis sebaldi.

Start tahun ni baru aku mula treatment dekat klinik pakar Hospital Sultan Ismail sebab nya aku dah tak sekolah .Alhamdulillah ,penyakit aku ni tak tolak ubat hospital .Tempat yang hampir sembuh sepenuhnya dekat bahagian kaki tapi ada kesan dia lah .

Ubat yang hospital bagi :

Ni ubat jerawat. Doktor tu perihatin sebab dia tengok
muka aku banyak jerawat .kah ! -- Benzoyl Peroxide Gel

Ni ubat sapu untuk bahagian muka -- Mometasone Cream

Ni ubat sapu untuk bahagian badan ,kaki ,tangan -- Daivobet

Ni shampoo -- Polytar Shampoo

Ni ubat sapu untuk bahgian kepala -- Xamiol

Ni ubat sapu untuk badan ,kaki
,tangan -- LPC 6%, SA 2% Ointment

Sabun badan -- Betnovate 1:4 Cream

Ni ubat sapu badan ,kaki ,tangan -- Betnovate 1:4 Cream

Ni ubat tahan gatal/sakit -- Loratadine

  • Benzoyl Peroxide
    • sapu 2 kali sehari (pagi&malam) dekat jerawat -- aku biasa sapu malam je .aku lah aku

  • Mometasone Cream
    • sapu satu kali sehari (pagi) pada bahagian muka -- hari-hari aku sapu sampai putih muka aku sebab ubat ni warna putih .hahaha !

  • Daivobet
    • sapu dekat bahagian yang tebal (pagi) -- aku pakai sapu je tebal tak tebal sebab ubat ni yang paling berkesan untuk aku dengan abah

  • Polytar Shampoo
    • guna 2 kali seminggu -- aku guna setiap hari Isnin dengan Khamis

  • Xamiol
    • sapu dekat kepala setiap malam -- ubat ni aku sapu macam pakai minyak rambut gitu memandangkan dia memang berminyak

  • LPC 6%, SA 2% Ointment
    • sapu dekat bahagian badan setiap malam -- ubat ni ada sikit kandungan steroid yg 2 % tu agaknya .agak nye lah

  • Betnovate 1:4 Cream
    • guna 2 kali sehari (pagi&malam) -- aku guna mandi malam je lah sebab dia tak ada bau just cream bila kena air dia berminyak tapi ni untuk soothe kan psoriasis ni

  • Betnovate 1:4 Cream
    • sapu setiap pagi dibahagian badan -- aku tak pakai pun yang ni sebab aku dah pakai yang Daivobet satu badan .So ,celah mana aku nak sapu ubat ni ?haha !

  • Loratadine
    • ambil 1 biji selepas makan sekali sehari (pagi) bila perlu sahaja -- ubat ni aku mampu kumpul je dari first appointment tak pernah sentuh .hahaha !dah dia nak gatal aku garu lah .kah !

Kalau ikut peraturan nye ,in shaa allah cepat je sembuh .tapi orang macam aku ni payah sikit lah .dia ada certain part je yang aku rajin nak sapu -- muka ,tangan .yang lain aku kira-kira nak sapu ke tak nak .hahaha !yang shampoo dgn sabun tu memang aku guna .aku punya rajin nak sapu semua bila ibu dah bagitahu tarikh appointment nya .macam hari Khamis ni appointment aku so seminggu ni aku letak ubat sungguh-sungguh .hahaha !

--tolong jangan contohi manusia yang pemalas ini--

---that's all for today. kalau rajin aku update lagi blog ni. sekian update pertama aku pada tahun ini---