Saturday, 10 December 2016

Rindu Zaman Budak-budak

asslamualaikum. hey !lama dah tak berblog ni .hehehe .tengah duduk lepak-lepak santai-santai (buat-buat lupa assignment berlambak) ni ,tetiba pula teringat zaman budak-budak dulu .tak payah risau pasal banyak benda .

dulu ,selalu ikut ibu abah pergi hospital .kejap ikut ibu ,kejap lari ikut abah .dulu hosiptal tu dah macam rumah kami .semua kenal .dari doktor sampai ke cleaner .memang bebas lah aku dengan abang aku lari satu hospital tu .

tapi aku dengan abang banyak habiskan masa duduk dekat bahagian abah kerja ,bahagian keemasan .tapi takde lah kitorang berlari kat E&E tu .mampus karang berlanggar dengan pesakit yang datang .elak kena tengking je dengan diorang tu .kitorang duduk dekat dalam bilik rehat pekerja .ade TV lagi tau .sofa je lah takde .kitorang duduk dekat atas kerusi macam dekat klinik gigi tu .hahaha

kalau duduk dekat E&E ,aku selalu ikut abah rawat pesakit macam ambil darah orang ,cabut kuku pekerja kilang sebab tangan dia masuk dalam mesin ,simen kaki orang ,dan yang paling ekstrem stroller yang ada orang accident lalu depan mata aku .atas stroller tu penuh dengan cermin kereta yang dah berkecai .aku tak ingat dan tak pasti ,orang tu masih bernyawa atau tak .masa tu isteri dia/mak/kakak/adik/girlfriend dia meraung sampai nurse dan abah sendiri pujuk tak berhenti langsung .masa ni aku tak tau kenapa aku masih berdiri kat situ lagi .hehehe 

kalau dekat bahagian ibu aku banyak habiskan masa dekat kaunter dengan bilik rehat pekerja je .tak berani nak lari-lari dekat dalam wad .hahaha duduk diam-diam je lah mampu .

aku dengan abang aku dah macam anak angkat orang-orang kat hospital tu je .hahahaha ada je benda yang diorang buat untuk kitorang .jadi bau hospital tu dah sebati dengan hidung kitorang .aku dengan abang aku je yang banyak habiskan zaman kanak-kanak kitorang dekat hospital .adik aku tak sebab dia dah puas masuk hospital banyak kali sebab kesihatan dia .

pernah sekali ,masa ni abah dah jadi Penolong Pegawai Perubatan .jadi bila ada body baru a.k.a. mayat baru ,memang abah lah yang kena handle sebab rekod keluar/masuk body abah yang jaga .nak dijadikan cerita ,abah ambil adik baru balik sekolah agama .then ,abah dapat call ada body .so ,abah pergi lah hospital tak hantar adik balik rumah dulu .tetiba dapat tau adik kena badi mayat .aku macam "WHAT ?!!" dan aku tak tau pun yang adik aku ni 'sakit' sebab ibu dengan abah tak bagitau pun .seminggu lepastu baru aku tau .like seriously ?sebab aku tengok adik aku macam biasa je .sampai aku perasan ada bekas air dekat atas meja .baru abah cerita .

so ,adik memang tak boleh pergi hospital macam aku dengan abang aku dok berlari dari depan sampai hujung belakang sebab dia lemah semangat sikit .tapi sebenarnya ,kitorang adik beradik memang lemah semngat sikit 😅😅😅😅 nak buat macam mana .dah ibu dengan abah kerja dekat hospital .pulak tu anak-anak takde sorang pun ikut jejak diorang .hehehe 

so, ni jelah cerita untuk hujung tahun ni.
nak hadap assignment berlambak pulak.
doakan semoga aimi dapat pointer 3 ke atas untuk semester ni.
in shaa allah .
till we meet again guys .byee ~love you ~

Saturday, 9 January 2016

MassComm Interview

assalamualaikum ~ haiii ~ ohh Selamat Tahun Baru . Happy New Year :)

haritu (19/12/15) aku ada dapat panggilan temu duga untuk masscomm . aku tak tau lah nak excited ke macam mana kan sebab nye aku dapat tau lagi 4 hari nk kena temuduga nye . kau ghase ? pulak tu adik aku bukan nye nk bagitau aku yang uitm bagi message . dah lah phone tu dia yang pegang . panas tak panas lah kan aku . ni pun aku dah kata kalau dapat apa-apa message bagitau aku . e'ehh dia tak bagitau juga . nak cepuk-cepuk je aku rasa -_-

okay . cukup lah pasal adik aku . sini aku nak cerita macam mana interview aku *bersila atas kerusi* 
dalam masa aku tengah nk pilih mood untuk excited ke tak , aku buat research lah sikit apa itu masscomm , apa yang interviewer selalu tanya , etc. . banyak lah juga info yang aku dapat . memang banyak sampai aku tak lena asyik fikir pasal interview ni .

bila dah sampai hari interview tu , dia punye berdebar tu tak tau nak cakap macam mana . kalau yang kenal aku tu dorang tau lah yang aku ni akan start parkinson . nervous okay . tak teruk mana lah . tapi tak tau lah kalau ada yang perasan . hahaha ! pukul 8:30 pagi semua masuk dalam bilik kuliah . time tu tak ramai lagi . interviewer yang datang dari UiTM Shah Alam ada 2 orang . dorang bagitau yang interview ni ada 2 sesi . sesi pertama buat esei , sesi kedua pula one-to-one dengan interviewer dekat bilik kuliah lain .

so , sesi pertama , esei . kalau korang jenis memang dah buat research awal-awal sampai nak makan pun masih dok scroll baca blog-blog lain pasal interview dorang , mesti korang tau kan yang masscomm biasa bagi 3 soalan (apa itu masscomm ,kenapa apply masscomm ,apa sumbangan yang kita akan bagi kalau kita diterima masuk masscomm) kan ? kan ? kau rasa kitorang yang datang haritu dapat ke 3 soalan tu ? TAK DAPAT DERR . AKU ULANG TAK DAPAT OKAY . TAK DAPAT . nak tau ape soalan yang kitorang dapat ? soalan dia : Explain the role of mass media in nation development . tu . tu soalan dia . tu haa . masa dapat soalan tu , aku tenung je kertas tu . yelah otak dah hafal yang 3 soalan tu . nak pula masa dah dapat and dah start jawab dah ramai pula yang baru datang . tak tau lah tak jumpa jalan ke macam mana sebab nye uitm seri alam ni dekat hujung dunia . kiri kanan hutan pula tu . 

masa nak jawab tu , aku siap masuk kan juga apa yang aku hafal . hahaha . siap buka jam lagi nak jawab tu . masa buka jam tu aku siap pandang muka interviewer tu . hahaha ! saya tak selesa sir nak tulis . hehehe ! haaa . time ni boleh tengok dictionary . cari lah perkataan apa yang korang nak . aku tak tengok pun , elok je dictionary tu aku buat alas tangan . hahaha ! ada lah juga isi yang aku boleh fikir dalam masa 30 minit untuk tulis esei 250 patah perkataan tu . dalam 3 ke 4 isi juga lah aku sumbat . siap ada pengenalan dengan kesimpulan kau tau . aku pun tak tau apahal aku buat pengenalan dengan kesimpulan .

dah habis jawab esei , interviewer tu suruh tunggu je . nanti dia panggil nama untuk sesi kedua pula . time tu dah pukul 9:30 pagi macam tu lah . lama juga lah nak tunggu turn aku . dalam masa nak tunggu tu baru aku perasan ramai juga yang datang . hahahaha !

then , turn aku pun dah sampai . aku pun masuk , bagi salam , bagi fail aku then duduk . firstly , interviewer tu memang akan suruh kita introduce pasal diri kita . then , dia akan tanya kenapa apply masscomm . time ni boleh lah jawab . pastu , dia tanya aku prefer bidang apa dalam masscomm . aku kata lah bidang advertising . dia tanya , sure ke aku nak masuk masscomm . time ni dah mula lah parkinson nak datang kan . aku pun jawab lah sure . dia tanya lagi betul ke ? kalau betul apa yang awak akan sumbangkan . time ni aku dah boooommm ! sebab dia main psychology . lama juga lah aku diam . dalam aku diam aku tengok dia tanda esei aku semua  . pastu dia tanya , writing aku memang bagus eh ? aku mula-mula tak berapa nak faham lah . so aku pun cakap : sometimes . pastu dia tanya soalan yang takde kena-mengena dengan masscomm . macam aku time dia tengah tanda tu , dia tanya aku ada berapa adik-beradik , aku yang ke berapa , mak ayah kerja apa, kat mana , sebagai apa . then , habis interview aku dengan dia . sebelum keluar tu , dia bagitau apa aku pun dah lupa . then aku amek fail say thamk you and dia suruh panggil orang lain pula dan pulangggggg ! tidur terbongkang ~

haaa ! time ni aku ada sorang kawan baru . umur pun sama . dia pun lepasan STPM . rasa macam aku dengan dia je yang masih dalam 20 tahun and lepasan STPM . kanak-kanak sangat kan . hahaha ! tengok muka semua orang matang-matang je . sampai kat kita berdua kanak-kanak sangat xD nama dia izzati dari batu pahat . dia kata dia baru je lepas interview dkt UPSI hari Rabu . pastu terus ke interview masscomm ni . yang kelakar nye , ada 2 org lelaki duduk belakang kitorang tanye row kitorang semua umur 20 ke ? aku cakap tak tau lah rasa macam kita 2 org je yang 20 tahun . teruja pun ada gak kalau kita 2 org je yg 20 tahun xD

dah lah . cukup lah tu . tak sedar aku dah panjang lebar aku taip . so , mehh sini nak bagi tips sikit . tak kira untuk interview apa pun , korang mesti dah prepare mental korang supaya korang tak jadi macam aku . habis kena psycho dengan interviewer . ambil tahu pasal isu semasa , mana tau interviewer tu terasa nak tanya ke kan . tapi yang paling penting . for muslim terutamanya , buat solat hajat banyak-banyak . doa supaya Allah permudahkan urusan korang untuk interview korang . solat 5 waktu jangan pernah tinggal . tak kira korang dah ngantuk sebab ngadap laptop untuk buat research pasal interview korang , solat tetap solat . okay ? 

--sampai sini je lah makk cerita pasal pengalaman makk pergi interview for the first time . sehingga berjumpa lagi--